Copenhagen Jazz Festival: Dengang til nu

København er en by med en lang og stolt jazztradition bag sig. Den rytmiske musikstil fra det sydlige USA har i den grad fundet sig et hjem i det kolde nord, og hver sommer er der flere jazzfestivaler at finde rundt omkring i det danske land. Nu er turen igen kommet til den årlige Copenhagen Jazz Festival, som løber af stablen d. 5. – 14. juli. Vi ser nærmere på festivalens historie og på lidt af årets program.

Jazzhus Montmartre i St. Regnegade i København, hvor den også lå gennem 60'erne og en del af 70'erne
Jazzhus Montmartre i St. Regnegade i København, hvor den også lå gennem 60’erne og en del af 70’erne


En festival tager form 

Copenhagen Jazz Festival så dagens lys i 1979, da Poul Bjørnholdt fra Copenhagen City Center sammen med Kay Sørensen fra Jazzhus Montmartre og byens andre jazzspillesteder besluttede at lancere en ugelang festival med 75 koncerter. Begivenheden var en stor succes, og festivalen fik hurtigt vokseværk. I 1985 blev Copenhagen Jazz Festival stiftet som en selvejende fond med en bestyrelse, der repræsenterede jazzmiljøet, pressen og turistindustrien. I samarbejde med spillestedet Montmartre begyndte man nu at arrangere festivalens store udendørskoncerter med musik på Christiansborg Slotsplads i 1985 og på Ridebanen bag Christiansborg i 1986-87. I 1987 blev det tilsigtede publikum også udvidet, da man under musikpædagog Grethe Agatz lancerede konceptet børnejazz, som er en del af festivalen den dag i dag. Efter årtusindskiftet har foreningerne Jazz Club Loco, Christiania Jazzklub og Christianshavn Beboerhus været med til at skabe nye scener for den mere fritænkende musik inden for avantgarde- og indiejazz, og i dag er der jazz for alle ører at nyde i København en uge hver sommer.

Festivalen er en blanding af betalings- og gratiskoncerter, der ligger strøet rundt omkring i byen, så der er god mulighed for at opleve byrummet og musikken i skøn forening.

Copenhagen Jazz Festival har for længst slået sit navn fast som en af Europas mest velrenommerede jazzfestivaler ved hvert år at sammensætte et friskt program spækket med store navne, musikalsk kvalitet og fokus på nye tendenser både i andedammen og det store udland.
I år kan du blandt andet opleve:

Benjamin og Anders Koppel m. Jacoby, Thomsen og Mantilla (Lør. d. 13/7. kl. 18 på Drop Inn, Kompagnistræde 34)

Du kan også opleve Tupac Mantilla
Oplev colombianske Tupac Mantilla på Drop Inn

Lørdag aften kan du nyde et par af dansk musiks absolutte topnavne, når Benjamin og Anders Koppel spiller op på Drop Inn i Københavns Kompagnistræde. De får mere end kompetent hjælp på scenen af Aske Jacoby, en af Danmarks bedste guitarister, Henrik Dam Thomsen, 1. cellist ved DRs symfoniorkester, og Tupac Mantilla, en columbiansk percussionist, der bare skal opleves. Pris: 100 kr.

The Pedrito Martinez Group (Lør. d. 13/7. kl. 20 på Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 København S.)

Kulturhuset på Islands Brygge slår dørene op for en verdensmusikalsk oplevelse af dimensioner, når The Pedrito Martinez Group gæster Copenhagen Jazz Festival, så du kan godt kridte rumba-skoene. Percussions-virtuosen Pedrito Martinez, som i dag er bosat på Manhattan, er oprindeligt fra Cuba og har spillet med på over 100 plader i sin karriere. Blandt andet har han arbejdet sammen med jazzgiganterne Joe Lovano og Cassandra Wilson, der også kan opleves på årets festival, og han har været en af mændene bag det afro-cubanske orkester Yerba Buena, som har varmet op for Ray Charles og Willie Nelson. The Pedrito Martinez Group, der har en spillestil med udgangspunkt i Sydamerika og Caribien, kan blandt andet tælle John Scofield og Eric Clapton blandt deres fans. Pris: 160 kr.

Paolo Russo: Fellini Goes Jazz feat. Emanuele Cisi (Søn. d. 14/7. kl. 15 på Jazzhus Montmartre, Store Regnegade 19A)

Der er dømt musikalsk oplevelse fra filmens verden, når Jazzhus Montmartre inviterer indenfor til en hyldest til en af italiensk films helt store sværdvægtere; Federico Fellini. Her kan du nyde en rejse gennem den musik, der var med til at levendegøre mesterens film – ikke mindst gennem instruktørens frugtbare samarbejde med komponisten Nino Rota, der blandt andet også har stået bag musikken til Coppolas ikoniske Godfather-saga. Pris: 350 kr.

Hele festivalens program kan findes på hjemmesiden jazz.dk.

 

♥ Følg thecopenhagentraveler.com på Facebook eller tilmeld dig nyhedsbrevet – så er du altid opdateret om konkurrencer og nyheder ♥

 

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *